Egenskaper hos Metylparaben

July 11 by admin

Egenskaper hos Metylparaben


Metylparaben är metylestern av para-hydroxibensoesyra. Finns naturligt i blåbär, är metylparaben medlem av paraben kemiska familjen och uppvisar starka antimikrobiella egenskaper. Parabener först utnyttjas i läkemedel 1924 och fortsätter att i stor utsträckning används i konsumentprodukter. Parabener är kraftigt används i livsmedel, kosmetika och läkemedelsindustrin som konserveringsmedel och bakteriostatiska medel för deras effektivitet i att eliminera mögel, jäst och bakterier.

Fakta

Metylparaben är en bensenringförening med en hydroxylgrupp och metyl-estergrupp bunden i para- eller 1,4 positioner. Metylparaben har en molekylformel av C8H8O3 och en strukturformel av CH3 (C6H4 (OH) COO). Den har en molekylvikt av 152,15 g / mol och är registrerad under CAS-nummer 99-76-3 i USA och E218 i Europeiska unionen. Det är kommersiellt syntetiseras genom förestring av para-hydroxibensoesyra med metanol och är även känd som metyl-p-hydroxibensoat, 4- (metoxikarbonyl) fenol och 4-hydroxibensoesyra-metylester. Metylparaben säljs under varunamnen Danisol M, Maseptol, Moldex, Nipagin, Paridol, Preserval, Solbrol och Tegosept M.

antimikrobiell Mechanism

Även en exakt verkningsmekanism inte har upprättats mellan parabener och deras antimikrobiella egenskaper, forskning tyder på att en mängd olika mekanismer verkar på cellmembran för att orsaka mikrobiell förstörelse. 1972 forskare Furr och Russell upptäckte att, i närvaro av parabener, började bakterierna Serratia marcescens läckande intracellulärt RNA. Senare forskning som utförs av Freese et al. 1973 kom fram till att parabener hämmar serin upptag och störa cellulära metabolismen genom att förhindra oxidation av alfa-glycerolfosfat och nikotinamidadenindinukleotid i bakterien Bacillus subtilis. Från dessa observationer antogs det att parabener avbryta både elektron transport- och membran transportsystem av en mikrobiell cell.

tillämpningar

Metylparaben kan hittas i en mängd olika konserver, läkemedel, kosmetika och hår och hudvårdsprodukter. I kosmetiska emulsioner och konsumentvaror, är metylparaben kombineras med andra konserveringsmedel, såsom fenoxietanol, DMDM ​​hydantoin och antimikrobiella formaldehyd lösgör diazolidinylurea. Sådana kombinationer säljs under varunamnen Germaben och Liquapar.

besläktade föreningar

Andra arter i paraben kemiska familjen inkluderar etylparaben, propylparaben, isopropylparaben, butylparaben, isobutylparaben och bensylparaben. Av dessa besläktade föreningar etyl, propyl- och butylparaben är den vanligaste inom industrin; normalt i samband med metylparaben att öka antimikrobiell aktivitet och bevarande längd.

Kontrovers

Metylparaben har rankats säker för konsumentbruk med en daglig gräns på 10 mg per kilo kroppsvikt. Nyligen har dock påståenden har gjorts att metylparaben fungerar som hudirriterande och svaga östrogena medel, av vilka den senare är tenuously kopplats till bröstcancer. Dr Leslie Baumann, grundare och chef för avdelningen för kosmetiska dermatologi vid University of Miami, konstaterar att alternativa konserveringsmedel i hudvårdstillämpningar brukar orsaka mer irritation än metylparaben. Från och med oktober 2007 har något orsakssamband mellan bröstcancer och metylparaben funnit.

Related Articles