Den "Learning Curve" av att leva med Aspergers

December 8 by admin

Den "Learning Curve" av att leva med Aspergers


Aspergers syndrom försvinner som en officiell diagnos, men människor som lever med sina symptom kommer att fortsätta att kämpa.

"Jag skulle säga att Aspergers är ungefär som" autism ljus, '"säger Liane Holliday Willey, chefredaktör för Autism Spectrum Quarterly. "Våra verbala färdigheter tenderar att vara mer utvecklad, och vi har färre stunder av att gå inåt. Vi vill inte presentera så självklart, så vi slags flyga under radarn."

"Men vår [brist på] förmåga att läsa dina tankar eller läsa dina motiv är en stor röd flagga", sade hon. "Och det är vad som får oss ont fysiskt och känslomässigt och karriärmässigt."

Holliday Willey, 53, har skrivit böcker om livet med Aspergers och fungerar som en autism konsult i Grand Rapids, Michigan.

"Jag har haft mycket dåliga saker hända eftersom jag inte kunde läsa perspektiv", sade hon. "Jag är ganska smart, och jag är utbildad och du skulle möta mig på köpcentret och tänka," Det finns en udda flicka. " Du skulle aldrig ha någon aning om hur mycket av en kamp här allt är för mig. "

Vissa situationer kan vara för mycket, sade Holliday Willey.

"När jag sitter ner för att ta ett test, för att interagera med en människa, att vara på min egen utan stöd - alla dessa groovy strategier jag har skapat under de senaste 50 åren kan försvinna ganska snabbt", sade hon. "Så jag kan typ av gå tillbaka till en mer uppenbar tillstånd av autism."

"Nu kan jag ta en minut att gå starta min hårddisk och räkna ut hur man beter sig, innan den kommer till den punkt där jag bara känslomässigt trött och jag gör min exit", sade hon.

Brian King en relation coach för människor på autismspektrumet, fick diagnosen Aspergers 2007.

"Jag har lärt mig en hel del strategier som tillåter mig att hantera", säger kungen, som bor i Illinois. "Och om genom dessa strategier jag kan hantera livet på ett mer effektivt, är jag på något sätt bortom Aspergers? No way."

Han sade barn med Aspergers behöver mycket mer än bara traditionell samtalsterapi.

"Du måste arbeta med detta barns hela stödsystem - föräldrar, syskon, lärare - att ge den här killen den bästa chansen att lyckas", sade kungen. "Folk på spektrumet är unika på det sätt de är utmanade och hur de måste närma sig och att lära sig de färdigheter de behöver för att lyckas i livet. Inlärningskurvan kan vara enorm."

Eric Lipshaw, en 21-årig student vid Oakland University i Rochester, Mich., Fick reda på att han hade Aspergers vid 7 års ålder.

"Självklart det gjorde saker svårare med vänskap genom åren", säger Lipshaw. "Sociala ledtrådar, och jag var överkänslig för ljud och lukter. Jag minns ofta elementära och mellanstadiet skulle jag spendera nästan en timme eller två i veckan i [sjuksköterska] kontor. Jag skulle få fruktansvärda huvudvärk från lysrörslampor cykling.

"Jag var fast, jag var stel, jag absolut föraktade förändringar i schemat," sade Lipshaw. "Jag var ganska mycket mobbad hela min high school karriär."

"Mina föräldrar arbetade sina [bakre ändar] off - och jag kommer att älska dem för alltid för det - att se till att jag var så välanpassade som jag kunde vara", sade han.

Idag "ingen skulle inser att jag är allt annat än lite excentrisk tills jag avslöja för dem att jag har Aspergers," sade Lipshaw, som har ett campus radioprogram och hoppas att arbeta som en on-air radio talang efter examen.

Decennier sedan, Karen Rodman gifte sig med en man som "Jag visste hela tiden var intelligent, en musiker, tyst - men jag förstod inte i vilken utsträckning [han hade problem]."

Det var inte förrän många år senare som hon insåg hans frågor gick långt utöver att vara vad hon kallade "ornery." Den lokala medicinska samfundet var ingen hjälp, säger Rodman.

Så småningom, när hon överväger skilsmässa, drog äktenskapsrådgivare henne åt sidan. "Hon berättade att hon trodde att min man hade Aspergers syndrom och Tourettes [syndrom]," sade Rodman.

Rodman hade aldrig hört talas om Aspergers. Hon tillbringade nästa helg i bokhandlar läsa något hon kunde hitta på autism och Aspergers.

"Glödlampor över mitt huvud ju mer jag läser,", sade hon. "Min man hade levt en livstid med två neurologisk-biologiska-utvecklingsstörning - och ingen visste det utom sin familj, bakom stängda dörrar." Hon kokar ner hennes existens som en "neuro" - en term för någon inte på autismspektrumet - maken till ett ord: ensam.

År 1997 Rodman grundade de internationella stödgruppen Familjer av vuxna som drabbats av Aspergers syndrom.

Holliday Willey far hade också Aspergers under större delen av sitt liv, men bara upptäckte att när en äldre man.

"Min far var 75 när han fick diagnosen", sade hon. "Vid den punkten, sade han," Nu förstår jag varför jag blev mobbad. Nu förstår jag varför jag aldrig befordrad till ledningen. " Han var en briljant ingenjör. Men han hade inte den sociala kommunikationen, att icke-verbal kommunikation, de sensoriska problem justerat för. "

Hennes mamma - den neuro i familjen - hade mycket att ta itu med, sade Holliday Willey.

"Min mamma var under intrycket att jag inte gillar henne, inte älskar henne, inte respekterar henne. Jag ville inte krama henne", sade hon. "Nu när hon vet att det inte var hennes - det var vår neurala ledningar - hon ska säga," Ge mig en kram om du hatar det eller inte,. Det är för mig " Så jag ska krama henne och gå, "Eww, det räcker, släppa taget," och hon ska reta mig om det. "

Related Articles